TEK BİR TAŞ TARİHİ DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?
Bir gün Efes’teki Çukuriçi Höyüğü’nde arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmasında gün yüzüne taştan yapılmış siyah bir figür çıkarıldı. 2 santimlik basit bir figürdü. Ama o iki santimlik siyah taş bütün Batı Anadolu tarihini değiştirdi. Arkeologlar tarafından o gün çıkartılan amulet figür tam 9 bin yıllıktı!
ÇÜNKÜ BU TAŞ ÇOK ESKİYDİ. EFES’İN BİLİNEN YAŞINDAN DA ESKİ!
O gün arkeologlarca bulunan bu amulet figür Efes Antik Kentinde yaşamın bilinenin aksine milattan önce 6 binlerde değil 7 binlerde başladığını ortaya çıkardı.
EFES TARİHİNİ BİN YIL DAHA GERİYE GÖTÜREN FİGÜR BİR KADIN FİGÜRÜ
Siyah taştan yapılmış ve taşıyanı tehlikeli dış etkilerden ve hastalıklardan koruduğuna inanılan doğal ve el yapımı olan amulet figürün kalça ve göğüs gibi uzuvlarının abartılı, kazıma tekniği ile yapılmış ve detaylandırılmamış bir yüze sahip olduğu görüldü. Altın kentten çıkarılan en eski eser bir kadın figürü… Bu figür ise Efes’in 9 bin yıllık bir şehir olduğunu kanıtladı. Ortasında bir delik olan 2.1 santimetrelik kolye Roma’nın Asya Eyaletinin başkenti olan Altın Kent Efes’in tarihini bin yıl daha geriye götürdü.
Tarihin cilvesinden midir bilinmez Efes daima kadınlarla anılan bir şehir olarak karşımıza çıktı.
9 bin yıllık bu taş figürüyle, kentin kuruluş efsanelerindeki Amazon kadınlarıyla, Anadolunun Ana Tanrısı Kibele kültünün devamı olan Efes Artemisiyle ve son olarak Bakire Meryemiyle Efes kenti, güçlü kadın figürleriyle anılan kent olarak adını tarihe kazıdı.Figürü göğsünde taşıyan hangi Efesli kadını ne gibi kötülüklerden koruduğu bilinmez ama figür kazı ekibinin değerlendirmelerine göre Neolitik döneme tarihlendirildi. Bölgedeki bütün Batı Anadolu yerleşim tarihinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayan bu figür halen Efes Müzesi’ndeki “Çağlar Boyu Efes” salonunda sergileniyor.