NESİN MATEMATİK KÖYÜ
Şirince köyünün (İzmir – Selçuk) 1 km uzağında, dağ başında ve mutlak bir ıssızlık içinde, yemyeşil bir ortamda, 7’den 70’e herkesin her seviyede matematik yaptığı, öğrendiği, öğrettiği ve düşündüğü, Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük bir köy.
En kısa özetiyle Nesin Matematik Köyü, Türkiye’nin en önemli matematikçilerinden Ali Nesin’in fikir babası olduğu, babası Türkiye’nin en önemli edebiyatçılarından Aziz Nesin’in kurduğu Nesin Vakfı bünyesinde matematik aşkına kurulan bir köydür . Bağışçıların desteğiyle imece usülüyle kurulan köyde yaz ve sümestre kampları düzenlenir. İlköğretim düzeyinde eğitimden en ileri seviyede araştırmaya kadar her türlü matematiksel etkinlik aynı anda yer alabilir. Şu anda 500 kişi barındıracak kapasitede.
Ülkede eşi olmayan Matematik Köyü’nün yanında Felsefe Okulu ve Tiyatro medresesi de faaliyetlerini yılın belli dönemlerinde sürdürmektedir. Matematik köyünü turistik olarak da gezmeniz mümkün. Ama sessiz ve oradaki gençlerin konsantrasyonunu bozmamanız gerekli. Uğramadan önce resmi sitesinden faaliyetlerin zamanını öğrenmeniz mümkün.
Dağbaşında Matematik Köyüne şaşırmazsanız içinde harika mimariye sahip kütüphaneye şaşıracağınıza eminiz. Matematik Köyüne uğrayan istisnasız herkesin meydandaki büyük abaküsün önünde fotoğrafı vardır! Siz de bu geleneğe uyun.
http://www.nesinkoyleri.org/index.php
DEÜ – Efes Meslek Yüksekokulu
Dokuz Eylül Üniversitesinin en son birimi olarak 2013 yılında Selçuk Yükseköğretimi Geliştirme Derneği, Selçuk Ticaret odası, Selçuk Kent Konseyi ve Selçuk’taki 10 farklı STK öncülüğünde ve talebinde, İzmir’in Selçuk ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk İlçe Belediyesinin maddi yardım imkanlarıyla özel bir kampüs içerisinde 2015 yılında modern binası tamamlanan ve de 2016-2017 öğretim yılından itibaren aktif öğretime başlayan EFES MESLEK YÜKSEKOKULU bulunmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulunda 10 akademik personel, 9 idari personel, 6 sözleşmeli personel görev almaktadır. Ayrıca toplam 147 kayıtlı öğrencisi ile eğitim öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Yüksekokulumuz; Turizm ve Otel İşletmeciliği, İkram Hizmetleri, Kültürel Miras ve Turizm, İnşaat Teknolojisi, Deniz ve Liman İşletmeciliği ile Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği olmak üzere toplam 6 programdan oluşmaktadır. Yüksekokulumuzun bu bölgede kurulmasının temel amaçlarından birisi de, İzmir’in Selçuk ilçesindeki Dünya insanları için kutsal sayılabilecek kültürel mirasları ön plana çıkartarak bilim ışığında farkındalık yaratmak böylece, inanç turizmi gibi ülkemize alternatif turizm olanakları yaratmaktır. Buradan hareketle Selçuk bölgesi, sahip olduğu önemli kültürel miras varlıkları olan Efes Antik Kenti, Meryam Ana Evi, Artemis Tapınağı, Yedi Uyuyanlar Mezarlığı, Kutsal Mozole, Hırıstiyanlık öncesi Havra, Erken Hıristiyanlık Kilisesi, Erken Osmanlı dönemi İsabey Camisi, Çukuriçi Höyük ve de Ayasuluk Kalesi bir bütün halinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine bir bölgede inanç turizmine yönelik en mükemmel bölge olarak, bu özellikleri ön plana çıkartan ders müfredatıyla nitelikli turizm ve otel personeli yetiştirmeye başlamıştır. Böylece yetiştirdiği öğrenciler, günümüzden 8.000 yıllık geçmişe kucaklayan bir dönemde hem paganizmin hem de üç ilahi dinin yapıtlarını içeren bir bölgeye inanç turizmi amacıyla gelen turistlere en uygun hizmeti verebilecek donanıma sahip olacaklardır. İlaveten, Yüksekokulumuzun gelecek hedefi olarak da bu coğrafik avantajın kazandırdığı uygulamalı bir eğitim ile Selçuk ilçesinin, Efes adı altında markalaşma sürecinde, içerisinde İnanç Turizmi, Kültürel Miras ile Restorasyon ve Konservasyon bölümlerinin bulunacağı ve bu haliyle belki de Türkiye’nin ilk olacak “Kültürel Miras Fakültesi” bünyesinde uzun soluklu bir yükseköğrenim kurumu ve bilimsel araştırma merkezine dönüşme çabalarıdır.